niedziela, 9 czerwca 2013

Pyszny jabłecznik bez cukru

Składniki:
225g mąki pszennej
140g zimnego masła
6 łyżek zimnej wody
szczypta soli
3 duże jabłka
0,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Umyte i obrane jabłka pokroić w kostkę i smażyć na patelni z odrobiną wody i cynamonem ok. 10 minut. Następnie zostawić do wystygnięcia.
W misce wymieszać mąkę ze szczyptą soli. Dodać posiekane masło i wymieszać dłońmi aż zaczną przypominać okruchy chleba. Wtedy dodać wodę i wyrobić na jednolite ciasto. Rozwałkować 2/3 ciasta na płaski okrąg i rozłożyć w blaszce (ma pokryć dno i boki). Na cieście rozłożyć podsmażone jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć nim jabłka. Ciasto ponakłuwać żeby nie pękało. Piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku ok. 20 minut. Można posypać cukrem pudrem.
 Moje troszkę się rozwaliło ale i tak było pyszne : )



7 komentarzy:

  1. Wygląda wyjątkowo delikatnie :)
    Bez cukru- to mi się podoba :)
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. zjadłabym ;) polecam też spróbować jabłko z grilla http://www.zgrilla.pl/jablka-grillowane-z-bakaliami/

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym, to moje ulubione ciasto :) No i bez cukru - bomba :) !

    Pozdrawiam,


    http://mojapasjasmaku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada bardzo apetycznie :)
    u mnie teraz konkurs może się skusisz - zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie to wygląda :-)Pozdrawawiam i zapraszam do mnie
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki jabłecznik mógłbym jeść codziennie. Dzisiaj kupiłem też nowy tester w tym sklepie https://duka.com/pl/agd/tostery więc i pyszne grzanki na śniadanie nie będą problemem!

    OdpowiedzUsuń
  7. Akurat coś dla mnie, bo unikam cukru :) Pozdrawiam, Wojciech.

    OdpowiedzUsuń