Składniki:
225g mąki pszennej
140g zimnego masła
6 łyżek zimnej wody
szczypta soli
3 duże jabłka
0,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Umyte i obrane jabłka pokroić w kostkę i smażyć na patelni z odrobiną wody i cynamonem ok. 10 minut. Następnie zostawić do wystygnięcia.
W misce wymieszać mąkę ze szczyptą soli. Dodać posiekane masło i wymieszać dłońmi aż zaczną przypominać okruchy chleba. Wtedy dodać wodę i wyrobić na jednolite ciasto. Rozwałkować 2/3 ciasta na płaski okrąg i rozłożyć w blaszce (ma pokryć dno i boki). Na cieście rozłożyć podsmażone jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i przykryć nim jabłka. Ciasto ponakłuwać żeby nie pękało. Piec w rozgrzanym do 200°C piekarniku ok. 20 minut. Można posypać cukrem pudrem.
Moje troszkę się rozwaliło ale i tak było pyszne : )
Wygląda wyjątkowo delikatnie :)
OdpowiedzUsuńBez cukru- to mi się podoba :)
dariawkuchni.blogspot.com
zjadłabym ;) polecam też spróbować jabłko z grilla http://www.zgrilla.pl/jablka-grillowane-z-bakaliami/
OdpowiedzUsuńZjadłabym, to moje ulubione ciasto :) No i bez cukru - bomba :) !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://mojapasjasmaku.blogspot.com/
wyglada bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńu mnie teraz konkurs może się skusisz - zapraszam :)
mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html
Pysznie to wygląda :-)Pozdrawawiam i zapraszam do mnie
OdpowiedzUsuńhttp://www.mecooks.com
Taki jabłecznik mógłbym jeść codziennie. Dzisiaj kupiłem też nowy tester w tym sklepie https://duka.com/pl/agd/tostery więc i pyszne grzanki na śniadanie nie będą problemem!
OdpowiedzUsuńAkurat coś dla mnie, bo unikam cukru :) Pozdrawiam, Wojciech.
OdpowiedzUsuń